30 Aralık 2012 Pazar

Konya'nın Tarihi + Tarihçesi


Konya M.Ö 7000 li yıllardan bu yana pek çok uygarlık ve medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizin tarihi en derin ve en değerli illerindendir. Konyanın bilinen eski adlarından en sık telaffuz edileni İconium dur.İconium adının anlatılana göre şehire dadanan ejderha benzetmesi yapılan bir canavarı öldüren kahramana şükran duymak adına bir heykel yapılır heykel üzerine günün anlam ve önemini izah eden resimlerde çizilir, sonraları bir anıta dönüşen bu heykele ikonion adı layık görülür. Konya’nın adı da buradan türer, roma döneminde imparotor adlarıyla anılan şehirin adı Colonia Selie Augusta İconium isimlerle pek çok kez değişir Bizanslıların hüküm sürdüğü dönemlerde ise Stancona, Cogne, Cogna Conia, isimleri verilmiştir bazı kaynaklarda Arapların kuniya dedikleri var sayılır .

Konya önemli bir ticaret ve askeri merkezdir pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır, O dönemlerde çok önemli kültür ve sanat merkezi olmuştur halen pek çok eski uygarlığın izlerine rastlamak mümkündür bu bağlamda tüm dünyaca tanınan kalıntılar tarihi eserler anıt ve çeşitli yapılar mevcuttur.

Konya’nın ilk yerleşimi Neolitik çağa kadar uzanmaktadır (M.Ö 8000) Çumra ilçesinde yapılan çatalhöyük kazıları dünya tarihine ışık tutmaktadır buradaki ilk yerleşim M.Ö 5500 yıllarına inmektedir ve bilinen ilk ev ve toplu şehir yaşyasak kelime örneğine burada rastlanmıştır.

Belirli dönemlerde Hititler Lidyalılar Persler Selevkoslar ve Romalıların egemen olduğu Konya Türk egemenliğine geçene kadar askeri ve ticaret yönünden önemli bir Bizans eyaleti olarak gelmiştir.
Selçuklu döneminde İznik in ardında Anadolu’ya başkent olan konya bu dönemlerde çok gelişerek önemli bir kültür ve sanat merkezi konumuna gelir selçuklu dönemimden kalan çok değerli mimari eserleri halen yaşatmaktadır. Yine Selçuklu döneminde Konya pek çok değerli sanatçı şair mutasavvıf alim ve filozof ve ilim adamının bulunduğu emsalsiz şehirlendendir.

Konya Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra dahada gelişir güzelleşir kent daha aktif ticaret ve sanat merkezi haline gelir bu dönemlerde pek çok değerli mimari esere kavuşur. Camii,Çeşme,Medrese vb. eserler ayrıca Osmanlıda ilim ve kültüre önem verir ve Osmanlı döneminde de kent değerli alim sanatçı ve filozoflara ev sahipliği yapar.Pek çok Osmanlı eseri sapasağlam ayaktadır şehrin çeşitli yerlerinde birer sembol halindedir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder