10 Eylül 2011 Cumartesi

Tarihçe Meram Dere Tarihi

   Meramdere'nin Tarihi

Meram Dere hakkında eskiye dayanan bilinen çok fazla bir şey yok diyebiliriz. Sadece hatırlanan Antalya Manavgat civarından gelen yörüklerin buraya  yerleşerek nesillerin geliştiği söylenir. Bir başka anlatımda ise (dere yaşlılarının bahsettiği) bir kaç yüz yıl evvel bu günkü derenin bulınduğu alana üç ayrı kavimden gelen birer ailenin  yerleşerek burada yaşamaya başlamasıdır.

Genelde geçmişi değirmencilikle  hatırlanan derenin her ne kadar eski değirmenleri kalmasada hatırı sayılır bir değirmencilik tarihi vardır, meramdere Konya genelinde hatta bazen il dışına taşan değirmen, un ve değirmencilerle hatırlanır. O dönemlerde çok ciddi bir un üretimi söz konusu imiş . Yörüklükten kalma gibi görünen yün eğirmek çeşitli dokuma işleri ve aletleri yakın zamana kadar yaygın bir şekilde görülürdü, ve  bu gün bağ ve bahçe olan bazı yerlerin ise osmanlı döneminden kalma mezarlık olduğu söylenir, yine derede çeşitli yerlerde vakıf arazisi ve alanları bulunmakta dolayısıyla bunlar bizi epey bir derine götürmekte böylelikle meramderenin yüzyılları aşmış derin bir tarihi olduğunu söyleyebiliriz.
 Meram dere çevresinde genelde yaylaların bulunduğu dağlarda ve yakın olan alanlarda bazı yerlerinde adını aldığı Kilise, Manastır ve benzeri yapılarla çeşitli ören yerleri bulunmaktadır (manastır yaylası gibi), sille bu alanda daha zengindir eskiden kalma tüm yapılara kilise, kale,  mağara yerleşimi ve bizans, roma gibi uygarlıklardan kalma pek çok esere sahiptir,yakın dönemdede sille'de rumlar yaşamıştır kendine has kültür ve geleneğe sahiptir ve devam etmektedir,bunlar tarihe ışık tutmaktadır.Yine meramdereli yaşlıların anlattığı üzere derede yahudi ve kesin olmamakla beraber ermenilerinde yaşadığı söylenir,tabi bugünkü meramdere'nin bulunduğu alanda değilde demin bahsedilen yaylaların bulunduğu yerler ve diğer alanlardadır,dere civarında bulunan ören yerleri kale, kilise gibi ve benzeri harabeler bunu doğrular niteliktedir.

Yukarda Sille tarihinin kısaca bahsi geçmesinin nedeni  sille zamanında bizans roma selçuklu osmanlı medeniyetlerinin hüküm sürdüğü aynı dönemde  rumların yaşadığı ve son olarak türklere geçtiği bir yerleşim yeridir geçmişten gelen her şeyi ve yeri korumuş sahip çıkmıştır dolayısıyla tarihini çok net bilmekedir, aynı dönemlerde meramderede,de eski kavimler ve uygarlıklar yaşamıştır.Ancak sillede olduğu gibi tarihe ışık tutacak bir yapı ve kültür gelenek izine rastlanmamaktadır,aynı dönemlerden kalma yapılar derede,de ayakta olsaydı bu eserlere dayanarak tam olarak bir tarih ve gelenek bilgisi  verilebilirdi, maalesef bugünkü dere halkı gerek yeni yaşama ayak uydurma gerek çalışma ve yaşayış biçimi ile geçmişten kalan çok az gelenek ve göreneğe sahiptir.Makalenin en başında geçen (bilinen çok fazla bir şey yok diyebiliriz) ifadesi ise o zamanlardan kalan hiç bir binanın ve eserin olmayışındandır, hani bu kadar derine gidilebilen bir tarihi olan yerde o zamanları anlatan hiç bir eser bulunmamaktadır. Bu gün meramdere'ye baktığınızda sanki bir kaç yıllık bir geçmişi olduğunu düşünürsünüz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder